En stilguide till vintagemode



Maria Birdes bok VINTAGE ger både handfasta råd och tips till vintagemodet, samt en välskriven stilguide för varje decennium.

Hon tar oss genom 10-talets höghalsade blusar och fotsida kjolar, till det festliga 20-talet då det exotiska modet från kontinenten hyllades och NK startade sin idag legendariska skräddarverkstad. 20-talet var även det årtionde då Coco Chanel fick sitt genombrott, och idag är skapelser från hennes tid närmast ouppnåbara då de går för fantasisummor på auktonerna. Detta övergick i ett 30-tal fullt med depressioner och det lyxiga modet ansågs lite oförnämt att bära. Kläderna måste vara billiga, och det medförde att nya material som viscose och lamé togs fram. 

40-talets anses som kvinnornas återkomst, och Christian Diors kollektioner med vida kjolar, V-ringade blusar och A-linjeformade kappor blev genast en hit samtidigt som Ingrid Begrman gjorde framfart i den svenska filmvärlden. Vidare in i 50-talet togs det fram en hel rad med nya material. De kvinnliga kurvorna framhävs med hjälp av nylon, polyester och akryl. Under 60-talet fanns det inga hämningar, framtidstron var stark och ju gladare färger och mönster desto bättre. Den mest kända designern från detta årtionde borde vara Yves saint Laurent, det var han som introducerade den kvinnliga smokingen, safarilooken och den än idag alltid trendiga trenchcoaten. 

Nästa årtionde krävs nästan ingen förklaring: Abba, utställda byxor, kråsblusar och hippie. Platådojor, stormönstrat och kaftanen. 80-talet brukar beskrivas som en enda stor fest, glitter och disco, yuppies och freestylen som var i alla trendriktiga perosners väskor. John Galliano och Jean Paul Gaultier kännetecknar modet från denna glittriga storhetstid. 

Bläddra, läs, njut och inspireras innan du går ut på nästa second hand-runda!



Boken kan du köpa här

Bilder: Therese

Kram Therese

Kommentarer
Postat av: Jannice

Jaaaa grattis till honom oxå :)



KRAM

Jannice

2010-03-16 @ 10:40:44
URL: http://blogg.addsimplicity.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0